Steeds vaker worden echtscheidingen / verbreking van samenwonen in alle harmonie geregeld met een scheidingsbemiddelaar. mr. Irma Dekker, eerst jarenlang familierecht advocaat en meer dan 7 jaar mediator in Haarlem, begeleidt scheidingen van begin tot eind.
Waarom zouden alle paren voor bemiddeling moeten kiezen?
In mijn jarenlange praktijk als advocaat met veel familie-en kinderzaken heb ik met eigen ogen gezien hoe echtscheidingen in vechtscheidingen kunnen veranderen, als beide partijen een advocaat hebben. Partijen kunnen dan steeds maar verder uit elkaar getrokken worden, terwijl het juist zo belangrijk is om met elkaar te blijven praten en begrip proberen op te brengen voor elkaars situatie, ook al is dat moeilijk gezien de omstandigheden. Juist ook voor de kinderen. Soms lijkt het makkelijker om het de advocaten maar te laten uitvechten en elkaar niet meer te hoeven zien en spreken omdat je boos bent of gekwetst. Echter, het leven gaat door en uiteindelijk kom je elkaar toch weer tegen. Stellen lossen zo zelf hun problemen op met behulp van een neutrale bemiddelaar. Ik begeleid een scheidend echtpaar/samenwoners om afspraken te maken waar beide partijen tevreden mee zijn.
Hoe werk ik?
Ik help om de communicatie helder te krijgen en te houden, zorg dat ieder de kans krijgt om wensen en verwachtingen duidelijk uit te spreken, en begeleid stellen op emotioneel vlak. Ik ben niet bang voor oplaaiende emoties en zal altijd proberen alles op tafel te krijgen wat van belang is voor een constructieve oplossing. En ik ben er voor alle praktische zaken: van de alimentatieberekening en het ouderschapsplan tot het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.
Voordeel?
Bemiddeling is eigenlijk altijd de beste manier om conflicten binnen een familie op te lossen: in situaties waarbij stellen uiteindelijk samen verder moeten of willen. Denk hierbij aan een echtscheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenleving, omgangsregeling, gezagskwestie, alimentatie, een nalatenschap.
Voor nu en later
Beide partijen een oplossing bieden voor de lange termijn. Je gaat door een proces, je leert beter te communiceren met elkaar, samen afspraken te maken waar beiden zich goed bij voelen.
Dat zijn vaardigheden waar je in de toekomst veel aan zult hebben. Zeker als er kinderen zijn, is het belangrijk dat ex-partners verder kunnen als ouders.
Bij bemiddeling kies je altijd zelf voor de afspraken die gemaakt worden, waardoor het fundament onder de afspraak stevig is.
Wat moet er eigenlijk geregeld worden?
Er zijn twee belangrijke zaken bij een Scheidingsbemiddeling: het financiële plan waarin onder meer de verdeling van alle bezittingen wordt geregeld en afspraken over de partneralimentatie worden gemaakt, en het ouderschapsplan. Daarin kun je als ouders alles vastleggen rondom de opvoeding van de kinderen: van de alimentatie en de verdeling van vakanties en verjaardagen, tot de omgang met eventuele nieuwe partners.
Hoe worden de afspraken vastgelegd?
Alle afspraken die gemaakt zijn tijdens de bemiddeling, worden vastgelegd in een Echtscheidingsconvenant en Ouderschapsplan. Dit stuk wordt vervolgens met een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank gestuurd. Stellen zijn dus verplicht zich hier verder aan te houden.
Moet je zelf nog naar de rechtbank?
Nee. De rechter spreekt de ontbinding van het huwelijk officieel uit, maar daar hoef je niet persoonlijk bij aanwezig te zijn. Ik regel vervolgens ook het inschrijven van de echtscheiding in het Register van de Burgerlijke Stand. Pas dan zijn stellen officieel gescheiden.
Lukt een bemiddeling altijd?
Er is maar één belangrijke voorwaarde: de bereidheid van beide partijen om tot een oplossing te komen. Zolang die bereidheid er is en blijft, is bemiddeling buitengewoon succesvol.
Wat zijn de kosten?
Omdat je samen één mediator betaalt, in plaats van ieder een eigen advocaat is het altijd veel voordeliger.
Wat maakt mij een sucesvolle bemiddelaar?
Ik ben altijd geboeid geweest door mensen, hun levensloop en de keuzes die zij maken. In de loop van de jaren heb ik mijn expertise op dit gebied flink uitgebreid en geprofessionaliseerd. Maar tegelijkertijd weet ik ook wat er allemaal financieel geregeld dient te worden bij een echtscheiding en wat ieders rechten en plichten zijn. Deze combinatie van emotionele, zakelijke en juridische aspecten, maakt dat ik stellen kan helpen tot een goede oplossing te komen, waar iedereen weer mee verder kan. Het schenkt mij veel voldoening om in dit proces een rol te kunnen spelen en partijen hierna weer verder kunnen met hun leven.